Uprawa bazylii w ogrodzie

bazylia w ogrodzie fot. GruenAp - Pixabay.com

Bazylia to zioło znane i kochane od czasów starożytnych. Jego liście dodajemy do zup, mięsa, nabiału, a nawet do drinków i lodów. Jest tak wszechstronne, że każdy z nas stara się mieć choć jeden egzemplarz niedaleko kuchni.

Gdzie posadzić sadzonki bazylii i jak je uprawiać żeby dobrze się rozrastały w naszym ogrodzie?

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
51
Spis treści
Czy bazylię można sadzić w ogrodzie? Jakie ma wymagania? Jakie wybrać odmiany? Jak ją pielęgnować? Zasady zbioru bazylii

Jak uprawiać bazylię w ogrodzie?

Bazylia pochodzi z Afryki i Azji gdzie jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie przemarza zimą dlatego uprawia się ją jak roślinę jednoroczną.

Wymagania

Bazylia najbardziej lubi ciepłe, osłonięte i dość słoneczne stanowisko. Po posadzeniu nie lubi przesadzania, dlatego miejsce w ogrodzie powinno być dla niej starannie dobrane wcześniej. Bardzo dobrze rośnie w doniczkach, dlatego latem można śmiało trzymać ją na tarasie czy balkonie i niekoniecznie wysadzać do gruntu.

Odmiany

Najpopularniejsza jest "klasyczna" zielona bazylia, ale w sprzedaży można spotkać różnokolorowe odmiany – np: purpurowa 'Magic Mountain', fioletowa 'Magic Blue', biało-obrzeżona 'Variegata.
Poznaj więcej kolorowych odmian bazylii

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Pielęgnacja

To aromatyczne zioło nie lubi zbyt obfitego podlewania, przez które mogą gnić korzenie. W upalne dni wskazane jest spryskiwanie liści wodą. Podczas uprawy należy usuwać pojawiające się kwiatostany i tym samym nie dopuszczać do zawiązywania się nasion. Dzięki temu roślina nie będzie "tracić sił" na kwitnienie i owocowanie, a skoncentruje się za to na rozwoju nowych liści.

Zbiór

Najbardziej aromatyczne i pożądane są młode liście. Spożywa się je głównie świeże, ale można je też mrozić i suszyć. Znawcy tego zioła mówią, że aromat i smak najlepiej uwalnia się po utarciu liści z olejem. W krajach śródziemnomorskich często maceruje się liście bazylii w oliwie lub occie.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: GruenAp/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

To się przyda
Bazylia cytrynowa
Bazylia cytrynowa
Rumianek
Rumianek
Bazylia 'Chianti' | Kiepenkerl
Bazylia 'Chianti' | Kiepenkerl
Mięta pieprzowa ,,Spearmint’’ - Kiepenkerl
Mięta pieprzowa ,,Spearmint’’ - Kiepenkerl
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery