Nie można zapomnieć także o wzmocnieniu gleby, w której roślinie ta przepiękna roślina. Jest ona dość wymagająca, jeżeli chodzi o warunki, dlatego też warto już teraz zebrać resztki, którymi nawozimy jej korzenie. Starsze magnolie powinny być dodatkowo cięte w przypadku, gdy widzimy, że zaczynają karłowacieć. To znak, że należy drzewko odmłodzić i zapewnić mu lepszy rozwój. W moim ogrodzie znajdziecie odmianę Black Tulip oraz Cleopatrę, które zdobią w kwietniu moje przestrzenie. Mają dość intensywny, różowy kolor, który wchodzi w magentę. Nie zdziwcie się, jeżeli powiem wam, że mam aż 4 takie drzewka. To miłość od pierwszego wejrzenia, choć bardzo ulotna.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Jak zrobić najlepszą domową odżywkę dla magnolii?
Domowa odżywka do magnolii to nic innego jak mielone fusy z kawy, które były parzone przynajmniej jednokrotnie. Są świetnym nawozem dla takich roślin jak magnolia czy hortensja. Wystarczy proporcja 1:10, aby móc zachwycać się magnolią w kolejnych latach.
Na 1 szklankę fusów dajcie 10 szklanek wody. Jeżeli macie czas i chcecie, aby odżywka nawozowa była silniejsza, przekisicie wywar przez około tydzień. Dzięki temu znacznie zwiększycie jej moc działania. Wykorzystuję fusy z kawy, które podrzucają mi także znajomi, mam je zawsze pod ręką, gdy chcę zrobić ten domowy nawóz.
Kiszę go tak, aby otwór pojemnika był nieco otwarty tak, jak w przypadku gnojówek z pokrzywy czy mniszka lekarskiego. Co daje taka odżywka? Sprawdźcie poniżej:
- dba o system korzeniowy, gdzie ważna jest kondycja pnączy,
- dba także o wygląd kwiatów, aby były rozrośnięte i o odpowiedniej grubości płatków,
- zmniejsza twardość wody oraz zwiększa fotosyntezę,
- pobudza wzrost, kwitnienie oraz wzmacnia roślinę, chroniąc przed chorobami grzybowymi.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Czy kwiaty magnolii są jadalne?
Kwiaty magnolii są jak najbardziej jadalne. W smaku przypominają nieco pikantniejszy imbir. Powinny być zbierane jędrne i bardzo soczyste. Te z końca kwitnienia niestety nie nadają się, gdyż tracą wiele ze swoich właściwości - możecie użyć ich wtedy jedynie do suszenia, na herbatki z mieszankami owocowymi.
Co zrobić z tymi jędrnymi? Wykorzystajcie do kiszonek, które użyjecie potem do obiadu czy przystawek. Natrzyjcie solą, dodajcie chili posiekane z czosnkiem i zalejcie wodą. Postawcie w słoiku na około 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie mocno zakręćcie i przenieście do piwnicy.
Świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. To składnik, który wzmocni waszą odporność w przejściowym okresie wiosennym, gdy pojawiają się chłodniejsze dni.
Zdjęcie tytułowe: Kavunchik / AdobeStock