Zabijasz bazylię własnoręcznie. Sprawdź, jak uratować roślinę

Zabijasz swoją bazylię korzystając z niej w ten sposób

Bazylia to królowa kuchennych ziół, ale wiele osób nieświadomie doprowadza ją do mizernego wyglądu. Winny jest najczęściej sposób zrywania liści. Okazuje się, że to, jak ją przycinasz, ma ogromny wpływ na jej wygląd, gęstość i... smak. Zamiast osłabiać roślinę, wystarczy prosta zmiana, by zyskać bujny krzaczek pełen aromatu.

Posłuchaj
00:00

Dlaczego bazylia marnieje, mimo podlewania?

Wielu miłośników świeżych ziół dba o bazylię w doniczce jak o najcenniejszy skarb – regularnie ją podlewa, ustawia w jasnym miejscu i nie dopuszcza do przesuszenia. A mimo to roślina szybko zaczyna wyglądać mizernie. Pędy się wydłużają, liście żółkną, a dolna część rośliny staje się niemal łysa. To wcale nie kwestia gleby czy światła, lecz... niewłaściwego zbioru liści.

Najczęstszy błąd to zrywanie pojedynczych liści, zwłaszcza tych dolnych. Choć wydaje się to rozsądne, bo „bierze się tylko tyle, ile potrzeba”, efekt jest odwrotny. Bazylia rośnie wtedy coraz wyżej, tracąc liście od dołu, aż zamienia się w rachityczny badylek.

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Jak ciąć bazylię i zbierać jej liście?

Aby bazylia pospolita rosła gęsto i zdrowo, nie należy skupiać się na samych liściach. Najważniejsze jest usuwanie całych wierzchołków pędów, czyli fragmentu z 2-4 liśćmi na samej górze wraz z czubkiem. To właśnie tam skupia się hormon wzrostu, który „nakazuje” roślinie iść w górę.

Gdy usunie się wierzchołek, bazylia uruchamia mechanizm obronny – zaczyna wypuszczać boczne odgałęzienia, by się zagęścić. Dzięki temu powstaje gęsty krzaczek, który nie tylko wygląda lepiej, lecz także daje więcej aromatycznych liści.

O czym pamiętać przy przycinaniu bazylii?

Zabieg jest prosty, a daje świetne efekty. Najlepiej:

  • odszukać najwyższy punkt pędu, tuż nad miejscem, gdzie wyrastają boczne listki,

  • ściąć wierzchołek tuż nad parą liści bocznych – można to zrobić paznokciami albo nożyczkami,

  • regularnie powtarzać ten zabieg, gdy roślina ponownie wypuści nowe czubki.

Przycinanie bazylii
Fot. Olga Romankova / AdobeStock
Po takiej przycince bazylia szybko się rozkrzewi, a nowe pędy będą rosły w górę i na boki, tworząc gęstą kępę. Co ważne, roślina zyska więcej liści, a przy tym będzie silniejsza i bardziej odporna na przesuszenie.

Unikaj tych błędów przy bazylii

By bazylia dobrze rosła, warto też nie dopuszczać do zakwitnięcia – kwiaty osłabiają roślinę i psują smak liści, unikać trzymania jej w przeciągu oraz podlewać ją umiarkowanie, ale regularnie, najlepiej od dołu.

Właściwe cięcie to najlepszy sposób, by bazylia była gęsta, pachnąca i długo cieszyła oko – a na talerzu smakowała jeszcze lepiej.

Zdjęcie tytułowe: okrasiuk / AdobeStock

To się przyda
Mieszanka ziół | Kiepenkerl
Mieszanka ziół | Kiepenkerl
Bazylia cytrynowa
Bazylia cytrynowa
Rumianek
Rumianek
Mięta pieprzowa ,,Spearmint’’ - Kiepenkerl
Mięta pieprzowa ,,Spearmint’’ - Kiepenkerl
Tematy
Autor
Maja Wiśniewska Maja Wiśniewska

Pasjonatka ogrodnictwa, która chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, pisząc praktyczne porady.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Treści naszych partnerów
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy