Rolada biszkoptowa z konfiturą – szybki i łatwy przepis!

rolada z konfiturą fot. Delecta

Szybka rolada na niezapowiedzianą wizytę gości? Idealnie i różowo! Klasyczny biszkopt z Delectą robi się niemalże sam. Do przygotowania efektownej rolady przyda się tylko ulubiona konfitura! Przekonajcie się sami!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
4

Przepis na roladę biszkoptową z konfiturą

Składniki

Ciasto
1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
30 ml wody

Nadzienie
ulubiona konfitura (najlepiej malinowa lub wiśniowa)

Dekoracja
bita śmietana
50 g orzechów laskowych

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
  3. Gotową masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
  4. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
  5. Gdy tylko ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
  6. Ciasto ponownie zwijamy i odstawiamy.
  7. Jego wierzch smarujemy cienką warstwą bitej śmietany i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Źródło: Delecta


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery