Jadalne tulipany. Dwa przepisy na dania z kwiatów

Tulipanowa gorączka -dwa przepisy na dania z kwiatów

Tulipany to kwiaty budzące silne emocje. Hodowane od ponad tysiąclecia, do Europy dotarły przez Imperium Osmańskie. Na początku XVII wieku Holendrzy oszaleli na punkcie tych kwiatów; pojedyncze cebulki mogły zyskać cenę kamienicy, doprowadzając do ruiny niejednego kupca, opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż i zdradza, że płatki tych niezwykłych kwiatów można jeść. 

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Kwiecień 2025
Przejrzyj i kup
11


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2025

Autorka artykułu
Dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.
Małgorzata Kalemba-Drożdż | Trochę Inna Cukiernia

Pod koniec II wojny światowej tulipany stały się podstawą wyżywienia Holendrów. Władze wydawały ulotki ze wskazówkami, jak przyrządzać tulipany. Według wspomnień Henrie van der Zee: „Zalecano nam, aby je obrać, przekroić na pół i usunąć gorzki, żółty rdzeń. Prawie każdy tego spróbował i nikomu nie smakowały (…). Znacznie lepsza była zupa tulipanowa, radziły władze. «Weź litr wody, 1 cebulę, 4-6 cebulek tulipanów, trochę przypraw i soli… jedną łyżeczkę oleju i trochę zamiennika curry. Pokrój cebulę i zrumień ją razem z olejem i curry. Dodaj wodę i przyprawy i doprowadź do wrzenia, jednocześnie ścierając oczyszczone cebulki na wrzący płyn. Dodaj soli do smaku». (…)”

Jadalne płatki, trujące cebulki

Cebulki tulipanów są toksyczne. Zawierają glikozydy (tulipozyd A i B), które uwalniają pochodną butyrylolaktonu: tulipalinę, która jest trująca dla kotów, koni i bydła, a u ludzi często powoduje alergiczne zapalenie skóry. Czasami wywołują zaburzenia pracy układu pokarmowego, jednak nie wszyscy są tak samo wrażliwi na tulipalinę.

Na szczęście w płatkach tulipana znajdują się jedynie śladowe ilości tulipaliny, więc można je uznać za bezpieczne do jedzenia. Po drugie, nie polecam spożywania tulipanów ze sklepów i kwiaciarni, bo prawdopodobnie były opryskiwane środkami chemicznymi, więc warto korzystać z kwiatów uprawianych we własnym ogrodzie lub na działce.

Przed użyciem tulipanów, koniecznie trzeba wcześniej usunąć z nich słupek, pręciki i pyłek, które są zwykle gorzkie i niosą wyższe ryzyko alergii.

Płatki tulipanów mogą mieć bardzo różne smaki, od słodkiego, ogórkowego, przez szczypiorkowy, po gorzko-pikantny, z nutą aromatyczną odpowiadającą charakterystycznemu, lekko mdłemu zapachowi tulipanów. Dodatkowym walorem jest ogromny wybór kolorystyczny tych kwiatów. Kulinarnie warto wykorzystać niezwykle dekoracyjny charakter tulipanów, które wyjątkowo pięknie prezentują się w potrawach.

W Imperium Osmańskim uważano tulipany za symbol miłości doskonałej, przygotowywano z nich afrodyzjaki i eliksiry ochronne przeciw złym urokom. W kuchni staropolskiej są zapiski z XVIII w. o soku z dzikiego tulipana (Tulipa sylvestris), jednak nie zachowały się informacje, w jakich celach go stosowano.

Przepis na kiszone płatki tulipanów
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kiszone tulipany
SKŁADNIKI: płatki tulipanów, sól kamienna, przyprawy do kiszenia, np.: świeży imbir, świeże chili, świeży czosnek
PRZEPIS: Tulipany zbierz z ogródka lub działki. Wybierz kwiaty, które dopiero się otworzyły, są jędrne i ładnie wybarwione, ale jeszcze nie sypią pyłkiem. Oderwij same płatki, starannie usuń pylniki i słupek. Do wyparzonego słoika wsyp wybrane przyprawy, włóż umyte płatki tulipanów i zalej solanką przygotowaną z 1 łyżeczki soli na 1 szklankę wody. Po zalaniu solanką chwilę potrząsaj słoikiem, żeby wypłynęły wszystkie pęcherzyki powietrza i znów dolej solanki do pełna. Odstaw na kilka lub kilkanaście dni. Fermentacja może zachodzić z różną intensywnością, w zależności od pogody.
Kiszonych płatków tulipana można używać do kanapek, sałatek, zimnych płyt itp.
Przepis na lody w kwiatach tulipanów
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Lody w tulipanie
SKŁADNIKI: 1 szklanka śmietany kremówki lub śmietanki kokosowej, 1 łyżka cukru z wanilią lub syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki, Kilka prażonych ziaren kakaowca lub 2 łyżki wiórków gorzkiej czekolady, 4 duże tulipany
PRZEPIS: Lody w tulipanie pięknie się prezentują podczas wykwintnych przyjęć. Możesz w ten sposób podać gotowe lody, albo samodzielnie je przygotować w wersji wegańskiej lub tradycyjnej. Śmietanę, cukier i sok z cytryny wlej do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Ziarna kakaowca pokrusz i dodaj do gotowych lodów. Jeżeli masa odpowiednio nie zgęstniała, możesz ją wstawić na pół godziny do zamrażarki. Bardzo ważne! Z tulipanów usuń słupek i pręciki. Kwiaty umieść w małych miseczkach lub kieliszkach do jajek, nałóż lody do środka kwiatu i od razu podawaj.

Zdjęcie tytułowe: Danhua / AdobeStock

Gardeners' World Edycja Polska 4/2025  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2025


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni