Ten prosty trik dwukrotnie przedłuża życie ciętych piwonii. Będą świeże i pachnące

Sekret kwiaciarek ujawniony! Dlaczego piwonie u nich zawsze są świeże?

Czy jest coś piękniejszego niż bukiet świeżych piwonii, których pękate pąki rozwijają się na naszych oczach, uwalniając odurzający, słodki zapach? Niestety, ta chwila często bywa ulotna, a kwiaty, które jeszcze wczoraj zachwycały, dziś tracą już swój blask. A co, jeśli istnieje metoda, by zatrzymać ten proces i cieszyć się ich królewskim pięknem znacznie dłużej? Okazuje się, że jeden prosty zabieg, stosowany przez doświadczonych florystów, może zdziałać prawdziwe cuda.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska

Co zrobić, aby cięte piwonie stały dłużej?

Piwonie to jedne z najbardziej efektownych kwiatów sezonu letniego. Ich duże, puszyste kwiaty w odcieniach bieli, różu, czerwieni czy fioletu zachwycają nie tylko wyglądem, ale i intensywnym, słodkim zapachem. Kwitną od maja do czerwca, stając się prawdziwą ozdobą ogrodów i balkonów. Nie dziwi więc, że tak chętnie przynosimy je do domów, by cieszyć się ich urodą w wazonie

Jednak cięte piwonie często szybko tracą świeżość, opadają i więdną. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że istnieje prosty sposób, który pozwala przedłużyć ich życie nawet o kilka dni.

Przygotowanie bukietu z piwonii

Aby piwonie długo cieszyły oko, warto odpowiednio je przygotować: 

Przycinanie łodyg
Zanim umieścimy kwiaty w wazonie, należy obciąć ich końcówki pod kątem 45 stopni. Użyjmy do tego ostrego noża lub sekatora, unikając miażdżenia łodyg. Taki zabieg zwiększa powierzchnię chłonną, umożliwiając lepsze pobieranie wody. 

Usunięcie dolnych liści
Liście, które znalazłyby się pod wodą, szybko gniją, co przyspiesza proces więdnięcia kwiatów. Dlatego warto je usunąć, pozostawiając jedynie te na górze łodygi. 

Ten domowy sposób zatrzyma piękno piwonii na dłużej. Jak to możliwe?
Fot. sonyachny / Adobe Stock

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Sekret długowieczności ciętych piwonii 

Kluczowym trikiem, który przedłuża świeżość piwonii, jest zanurzenie końcówek łodyg na kilkanaście sekund we wrzątku. Ten zabieg pomaga odblokować naczynia przewodzące wodę, szczególnie w przypadku roślin o zdrewniałych łodygach lub zawierających mleczny sok.

Alternatywnie, można zanurzyć końcówki łodyg na 10 minut w occie lub spirytusie, co również poprawia ich zdolność do pobierania wody. Po takim przygotowaniu kwiaty wkładamy do czystej, chłodnej wody. 

O czym jeszcze warto pamiętać?

Czystość wazonu
Przed wstawieniem kwiatów, dokładnie umyjmy wazon, aby usunąć wszelkie bakterie i osady. Podczas każdej zmiany wody również warto przepłukać naczynie. 

Rodzaj wody
Najlepiej używać przegotowanej lub odstanej wody, pozbawionej pęcherzyków powietrza, które mogą blokować system przewodzący rośliny. Wodę należy zmieniać codziennie. 

Stan kwiatów
Piwonie ścięte w pąkach lub lekko rozwinięte będą cieszyć oko dłużej niż te w pełnym rozkwicie. 

Miejsce ustawienia
Unikajmy stawiania wazonu w miejscach nasłonecznionych lub w pobliżu źródeł ciepła. Chłodne, zacienione miejsce przedłuży świeżość kwiatów. 

Zdjęcie tytułowe: sonyachny / Adobe Stock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Maja Wiśniewska Maja Wiśniewska

Pasjonatka ogrodnictwa, która chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, pisząc praktyczne porady.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery