Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak SMAKOWITE mogą być DRZEWA

Portal ZielonyOgrodek.pl z ogromną dumą i radością objął patronatem medialnym niezwykłą książkę "Smakowite drzewa" autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż.  Przepisy obejmują: przystawki, dania główne, desery, wypieki, przetwory, napoje, nalewki z różnych surowców. Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak SMAKOWITE mogą być DRZEWA.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska

Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek - m.in.: "Jadalne kwiaty" i "Pyszne chwasty" oraz bloga Trochę inna cukiernia, po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów natury! Tym razem w swojej książce "Smakowite drzewa" proponuje niepowtarzalne przepisy na nietypowe dania.

Po latach zrywania kwiatów i zbierania chwastów zerknęłam w górę i ujrzałam ogromne bogactwo nieodkrytych smaków. W tej książce zebrałam przepisy z wykorzystaniem 15 drzew, szeroko rozpowszechnionych w naszym klimacie. Przepisy są nieraz zaskakujące, ale niektóre już całkiem dobrze zadomowiły się w kulturze kulinarnej.

Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi daniami prosto z lasu.

Smakowite drzewa fot. Michał Chrzanowski

Jedzenie zbierane z drzew zazwyczaj kojarzy się z owocami i orzechami rosnącymi w sadach. Ja jednak ominę typowe zastosowania drzew owocowych – choć to chyba najbardziej oczywisty sposób wykorzystania drzew jako źródła pożywienia – to drzewa pojawią się w zupełnie niestandardowych rolach.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Szczerze pokochałam te dziwne, intensywne i nieraz trudne drzewne smaki. Sosny, świerki, lipy, klony i inne drzewa to źródła zupełnie wyjątkowych składników kulinarnych.

Spróbujcie!

Więcej informacji o książce


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Porady na ten tydzień
Tydzień 40, Sentencja nr:5
Możemy jeszcze sadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną (krokusy, tulipany, narcyzy, hiacynty itp.). Jest to ostateczny termin ich sadzenia przed zimą.
Przeczytaj także
Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe 10 pytań i odpowiedzi na temat sadzenia roślin cebulowych 4 pomysły na wiosenne rabaty | Jakie rośliny sadzić na rabacie?
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Wykopmy z ogrodu rośliny niezimujące w gruncie, np. dalie i begonie. Część podziemną należy lekko przesuszyć, dokładnie oczyścić i przechowywać zimą w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 5-10°C.
Przeczytaj także
Które rośliny wykopać przed zimą i gdzie przechować? Tych kwiatów nie możesz zostawić w ziemi, bo zmarzną Wykopywanie i przechowywanie mieczyków, dalii i kanny Pielęgnacja roślin cebulowych kwitnących latem i jesienią | Praktyczne porady
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery