Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"

Botaniczny od kuchni czyli sezonowość przez cały rok

Planujesz stosować więcej roślinnych składników w swojej kuchni, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nowa książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" to świetny przewodnik dla osób, które chcą same produkować roślinne smakołyki – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Zawiera też zestaw oryginalnych przepisów na każdą porę roku!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
40

O czym jest książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"?

To zbiór 54 przepisów na dania wytrawne i słodkie, z wykorzystaniem roślinnych składników. Przepisy wzbogacone są ciekawostkami na temat roślin, informacjami o ich wpływie na nasz organizm i zawartych w nich składnikach odżywczych.

Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" podzielona została na cztery części odpowiadające porom roku – zima, wiosna, lato i jesień. Wszystkie części opatrzone zostały wstępem dotyczącym zasad uprawy roślin w danym okresie; znajdziemy tam wskazówki na temat tego, co i kiedy wysiewać, jakie stosować podłoża oraz polecane odmiany, a także informacje o ekologicznej uprawie, np. kompostowaniu czy stosowaniu podłoży bez torfu. Do każdej pory roku zostały przypisane odpowiednie przepisy.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Kuchenne rozmaitości

Wśród przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Autorki polecają m.in. szybkie w przygotowaniu surówki, gorące warzywne zapiekanki, owocowe i ziołowe wypieki, a także kolorowe zupy kremy. Zdradzają, jak przyrządzić wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę na lato czy nietypowy przepis na powidła śliwkowe z czekoladą i rozgrzewającymi przyprawami. Nie brakuje też przepisu na roślinne burgery czy warzywne frytki.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Książka stworzona została przez zespół specjalistów z Ogrodu Botanicznego. Sezonowe porady opracowane zostały przez Monikę Latkowską Zastępcę Dyrektora OBUW ds. ogrodniczych, absolwentkę SGGW oraz Dorotę Szubierajską, kuratorkę Działu Roślin Ozdobnych i Rosarium OBUW. Przepisy oraz zdjęcia dań opracowała Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska ogrodniczka, edukatorka w Pracowni Edukacji OBUW. W tajniki naparów ziołowych czytelnika wprowadza Magdalena Oprządek, pasjonatka i organizatorka zajęć edukacyjnych w OBUW.

Książka wydana została na ekologicznym papierze kukurydzianym Crush CORN, który produkowany jest m.in. z pozostałości z produkcji spożywczych. Dostępna jest stacjonarnie, w kasie "A" Ogrodu Botanicznego UW w Warszawie – Aleje Ujazdowskie 4. Niedługo będzie można ją zamówić również w sklepie internetowym sklep.uw.edu.pl

 

ogród botaniczny UW logo

Książka wydana została przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
www.ogrod.uw.edu.pl


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Porady na ten tydzień
Tydzień 40, Sentencja nr:6
Porażone chorobami owoce i pędy usuń i zutylizuj (poza kompostem!). To dobry październikowy krok, by ograniczyć zimowanie patogenów w ogrodzie.
Przeczytaj także
Choroby drzew owocowych | Objawy i zwalczanie Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Spady i zgniłe owoce w ogrodzie. Czy można je wykorzystać? Parch i mączniak: najgroźniejsze choroby jabłoni | Objawy i zwalczanie
Tydzień 40, Sentencja nr:5
Możemy jeszcze sadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną (krokusy, tulipany, narcyzy, hiacynty itp.). Jest to ostateczny termin ich sadzenia przed zimą.
Przeczytaj także
Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe 10 pytań i odpowiedzi na temat sadzenia roślin cebulowych 4 pomysły na wiosenne rabaty | Jakie rośliny sadzić na rabacie?
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Wykopmy z ogrodu rośliny niezimujące w gruncie, np. dalie i begonie. Część podziemną należy lekko przesuszyć, dokładnie oczyścić i przechowywać zimą w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 5-10°C.
Przeczytaj także
Które rośliny wykopać przed zimą i gdzie przechować? Tych kwiatów nie możesz zostawić w ziemi, bo zmarzną Wykopywanie i przechowywanie mieczyków, dalii i kanny Pielęgnacja roślin cebulowych kwitnących latem i jesienią | Praktyczne porady
Powiązane artykuły
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery