Coraz więcej Polaków sięga po warzywa – te 3 wybierają najchętniej. Wyniki sierpniowego badania Kantar

Monitoring konsumpcji warzyw i owoców KANTAR - sierpień 2025

Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia Kantar wymienia pomidory, ogórki i cebulę. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
5

Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025 roku

W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97% Polaków. Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 94% badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli - poziom 91%. 

Nigdy jeszcze - w historii realizowanych pomiarów - tak wielu Polaków nie jadło pomidorów, ogórków i cebuli w sierpniu. 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (88%), papryka (72%), fasola szparagowa (70%), kapusta (67%). Połowa Polaków spożywał cukinię (53%), pieczarki (52%) i buraka ćwikłowego (50%). W porównaniu do poprzedniego pomiaru (z lipca), widoczne są wzrosty w spożyciu wszystkich badanych gatunków. Największe dla cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Istotniejsze jest jednak spojrzenie w dłuższej perspektywie. 

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia” 

Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań.

  • pomidory - 31,5 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • ogórki - 30,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • cebula - 29,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • marchew - 28,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • papryka - 23,3 mln konsumentów - rekord sierpnia i trzeci wynik w historii pomiarów (ustępujący tylko dwóm badaniom z kwietnia i maja 2020, czyli w szczycie pandemii)
  • fasolka szparagowa - 22,7 mln konsumentów - rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
  • kapusta - 21,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
  • cukinia - 17,2 mln konsumentów - wyrównany historyczny rekord konsumpcji
  • pieczarki - 16,8 mln konsumentów - najlepszy wynik o 2021 roku
  • burak ćwikłowy - 16,2 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu

Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+. 

Coraz więcej Polaków sięga po warzywa – te 3 wybierają najchętniej. Wyniki sierpniowego badania Kantar
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Zobacz galerię (5 zdjęć)
5 zdjęć
Zobacz galerię

Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia” 

Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11% (8 p.p.), papryki o 8,2% (6 p.p.) i buraków ćwikłowych - o 8% (4 p.p.). 

W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób. 

Jemy więcej warzyw! 

Wskaźnik różnorodności spożywanych przez Polaków warzyw osiągnął wartość 60,1 pkt., co jest najlepszym sierpniowym wynikiem w historii (realizowanego w sposób ciągły monitoringu konsumpcji warzyw i owoców). W porównaniu do lipca 2025 wartość wskaźnika wzrosła o 2,8 pkt i była już tylko o 1,5 pkt. niższa od wyników na początku pandemii - kwiecień-maj 2020 r., kiedy obserwowano olbrzymie wzrosty spożycia warzyw i owoców (w tym przetworów i mrożonek).

Możliwość porównania deklaracji z tego samego miesiąca pozwala zauważyć pozytywny trend. Coraz więcej konsumentów kupuje warzywa. Wzrosty dotyczą coraz większej liczby gatunków, co jest związane z rosnącą świadomością roli warzyw i w codziennym odżywianiu.

▶ Sytuacja podobnie wygląda na rynku owoców

Dzięki badaniom wiadomo, że w sierpniu br. już połowa Polaków odżywiała się dobrze i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę ilość warzyw i owoców. 17% Polaków odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, spożywając właściwe ilości warzyw i owoców. Stanowiły one co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku. To blisko 5,5 mln osób. Nawiasem mówiąc, tylko ta grupa kontrybuuje 16,5 mln bogatych w warzywa i owoce posiłków każdego dnia. Kolejne 33% badanych włącza warzywa i owoce do większości swoich posiłków, choć ciągle zbyt rzadko stanowią one połowę dania. Pozostali mają dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. W tej grupie 38% uwzględniało je w co najmniej połowie posiłków, 13% spożywało ich bardzo mało lub wcale.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Badania konsumpcji 2020-2025

Badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców rozpoczęto w lutym 2020. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów, częstotliwości konsumpcji, zmian i atrakcyjności segmentów docelowych. Projekt pomaga komunikować rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu, w tym fakt, że powinny stanowić połowę tego co jemy. Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Kantar: jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Porady na ten tydzień
Tydzień 40, Sentencja nr:6
Porażone chorobami owoce i pędy usuń i zutylizuj (poza kompostem!). To dobry październikowy krok, by ograniczyć zimowanie patogenów w ogrodzie.
Przeczytaj także
Choroby drzew owocowych | Objawy i zwalczanie Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Spady i zgniłe owoce w ogrodzie. Czy można je wykorzystać? Parch i mączniak: najgroźniejsze choroby jabłoni | Objawy i zwalczanie
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Wykopmy z ogrodu rośliny niezimujące w gruncie, np. dalie i begonie. Część podziemną należy lekko przesuszyć, dokładnie oczyścić i przechowywać zimą w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 5-10°C.
Przeczytaj także
Które rośliny wykopać przed zimą i gdzie przechować? Tych kwiatów nie możesz zostawić w ziemi, bo zmarzną Wykopywanie i przechowywanie mieczyków, dalii i kanny Pielęgnacja roślin cebulowych kwitnących latem i jesienią | Praktyczne porady
Powiązane artykuły
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery